Magyar olimpikonok mikrobiom-elemzéssel tökéletesítik az étrendjüket, hogy kirobbanó formába kerüljenek

„A mikrobiom-elemzés részletgazdag képet ad, meglepő apróságokkal fűszerezve. Például az elemzést végző sportdietetikusomtól, a mellettem ülő Takácsy Lillától azt a tanácsot kaptam, hogy ha véletlenül pékárut fogyasztok, akkor ne a rozsalapút, hanem a finomlisztből készültet válasszam. Ez pont szembemegy az általános egészséges táplálkozási tanácsokkal, de kiderül belőle, hogy van, amikor nem érdemes azt követni, mert a te mikrobiomod más”

– mondta Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok magyar kardvívó a héten megrendezett, a genetikáról és a mikrobiomról szóló Biomeet konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a részletes orvosi és képalkotó vizsgálatokkal, mikrobiom-, metabolomikai és genomikai vizsgálatokkal az egyéni egészségről átfogó képet kínáló Medipredict szervezett.

A kerekasztal-beszélgetésen Szilágyi mellett Kopasz Bálint olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó és Takácsy Lilla olimpikonokkal foglalkozó sportdietetikus osztotta meg tapasztalatait a személyre szabott mikrobiom-vizsgálatok, az étkezés és az élsport viszonyáról, míg a panelt Vernes Réka háziorvos, a megelőzéssel és hosszú távú egészségmegőrzéssel foglalkozó Aelan Health tanácsadócég társalapítója vezette.

Balról jobbra Vernes Réka háziorvos, Takácsy Lilla dietetikus, Szilágyi Áron kardvívó és Kopasz Bálint kajakozó
photo_camera Balról jobbra Vernes Réka háziorvos, Takácsy Lilla dietetikus, Szilágyi Áron kardvívó és Kopasz Bálint kajakozó Fotó: Tóth András/Qubit

A kétnapos konferencián a vastagbélrák és a mikrobiom összefüggéseiről beszélt Schwab Richárd gasztroenterológus, a Mind Klinika alapítója (aki korábban a mikrobiom és a pszichiátriai betegségek összefüggéseiről szóló Qubit Live eseményen is fellépett), de részt vett mások mellett Vellai Tibor fejlődésgenetikus, az ELTE Genetikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára és Thuróczy Bertalan orvosbiológiai mérnök, akivel korábban a Qubiten is beszélgettünk arról, mennyire olyan a testünk, mint egy Ferrari, és mennyire nem mindegy, mit töltünk bele.

Mélybúvárkodás a test rejtelmeiben

Ezt az elvet vallotta a kerekasztal-beszélgetésben részt vevő két olimpikon is, akik annak érdekében, hogy minél többet megtudjanak a testük működéséről és minél jobb üzemanyagot tölthessenek bele, alávetették magukat a Medipredict személyre szabott vizsgálatainak, amely teljes genomszekvenálást, a bélflóra elemzését és a vér metabolomikai vizsgálatát is tartalmazza. Takácsy Lilla szerint ezek a vizsgálatok a személyre szabás szintjét változtatják meg, és nagyon szélessé teszik a palettát, amiből ő utána tanácsokat tud adni. A laboron, a táplálkozási naplón és az edzésterven túl sokkal több benne az információ, és a határ már tényleg a csillagos ég azt tekintve, hogy mennyire tudja tanácsait személyre szabni.

Szilágyi Áron azt mondta, évek óta dolgozik együtt sportdietetikusokkal és különféle szakértőkkel, de mindig ott dolgozott benne a kisördög: vajon tényleg visszamérhetők-e az eredmények, reprodukálhatók-e más vizsgálatokkal, és van-e még bármi, amit meg tudna tenni a jobb sporteredményeiért. Aztán a Medipredict mellett egy másik laborban is végeztetett mikrobiom- és különböző laborvizsgálatokat, és megnyugtatta, hogy mennyire hasonló eredmények érkeztek, hasonló értelmezéssel és feldolgozással. Ez számára azt jelzi, a tudomány ezekben a kérdésekben egyetért.

Kopasz Bálint szerint az élsportoló mindig azon gondolkodik, hogyan lehetne jobb, és annak ellenére, hogy korábban úgy nyilatkozott, a párizsi olimpia után befejezi a pályafutását, úgy döntött, folytatja, meg akarja mutatni, mennyivel több van benne, és újult erővel áll neki a következő évnek. Ebben segítségére van a 2021 februárjában elvégeztetett komplex vizsgálat, benne a bélmikrobiomjáról készített elemzéssel vagy a genetikai vizsgálattal.

Élsport vs. hosszú élet

Az elvégeztetett genetikai vizsgálatokból ki is derült néhány egészségügyi kockázat nála, például fokozottan kell figyelnie a pajzsmirigyére, mert kialakulhat nála pajzsmirigyrák. Emiatt félévente szűrésre jár és endokrinológussal konzultál. Ugyancsak kiderült, hogy fokozott nála a makuladegeneráció kockázata. Így a sportoló tud arra figyelni, hogy szeme egészsége érdekében célzott antioxidánsokat vigyen be és bogyós gyümölcsök fogyasztásával csökkentse a kockázatot.

Az olimpikon elmondta, a bélflóra-elemzése alapján neki rozsban gazdagabb étkezést javasoltak, és azt, hogy kerülje a marhahúst, a steakeket, ne fogyasszon marhahús-alapú fehérjeporokat és egészsége szempontjából a legjobban a vegán étrendnek venné hasznát. Kopasz Bálint azt mondta, erre a későbbiekben igyekszik is majd figyelni, viszont amíg élsportol, addig nem tud.

Ugyanis a kajak-kenu a sportoló szerint ötszáz vagy ezer méteres távon nagyon igényli az erőnlétet és a robbanékonyságot, ehhez pedig muszáj nagy mennyiségben állati eredetű fehérjéket fogyasztani, amely megfelelő szinten tartja az IGF-1-et, vagyis az inzulinszerű növekedési faktor-1 nevű hormont. Ez serkenti a normális csont- és izomnövekedést, és szorosan összefügg a kötőszöveti regenerációval. A kajakozó elmondta, negyven napig kipróbálta a vegán étrendet, majd utána megnézette, hogyan változtak a laborértékei, ahol látszott, hogy az IGF-1 szintje nagyon lecsúszott, ami az élsport szempontjából hátrányos. Azonban ha a későbbiekben befejezi a versenyszerű sportolást, akkor hosszú távú egészsége érdekében igyekszik majd átállni vegán étrendre. Kopasz Bálint elmondta, körülbelül egy év alatt tudna átállni az állati eredetű fehérjék elhagyására, hogy nehézségek nélkül tartani is tudja a vegán étrendet. Az élsport befejezése után azt tervezi, hogy olyan helyre költözik, ahol szennyeződésmentes légkör van, és egy biokertben zöldségeket és gyümölcsöket termeszthet, amelyek kitennék étrendje nagy részét.

Szilágyi Áron elmondta, az élsport maga nem egészséges, hiszen olyan fizikai és mentális terhelést kap az ember, amit 30-40 éves koráig tud csinálni, utána már egyszerűen nem lehet. Viszont rengeteget tanulnak táplálkozásról, életmódbeli módszerekről, mentális egészségről, és ezt igyekszik megőrizni a későbbiekben is. A kardvívó szerint ha az élsportolóknál a hosszú életre törekvés, a longevity nem is jelenik meg, az, hogy igyekeznek elkerülni a sérüléseket, a betegségeket, nagyon hasonlít a megelőzéshez.

Táplálékkiegészítők és technológia

Felmerült, hogy a sportolói étrendbe mennyire férnek bele a különféle táplálékkiegészítők, amire Takácsy Lilla azt mondta, a dietetikusok „az élelmiszer az első” (food first) elven dolgoznak, vagyis általában ha bizonyos tápanyagbevitelt meg tudnak oldani étrendi alapon, akkor azt fogják választani a táplálékkiegészítő helyett.

Az élsportolóknál más lehet a helyzet a dietetikus szerint, mivel a nagy fizikai igénybevétel más szintű tápanyagbevitelt igényel, viszont csak akkor javasolnak étrend-kiegészítőket, ha pontosan tudják, mire javasolják. Takácsy szerint megvan a pontos protokollja, melyik sportágra, melyik sportolónak, milyen mennyiségben és mi alapján javasolnak bizonyos étrend-kiegészítőket. Hozzátette, ha mikrobiom- és metabolomikai vizsgálati eredmény is rendelkezésre áll, sokkal jobb képe van arról, hogy mire van szüksége a sportolónak.

A dietetikus szerint a technológiát is bevetik a sportolók hogylétének folyamatos nyomon követésére. Az élsportolókkal szorosan monitorozó rendszerben dolgoznak: ahogy reggel a sportoló felébred, a monitorozó eszközükből, például az okosgyűrűjükből az adatok feltöltődnek a felhőbe, ahonnan ő már látja és tudja is azt, hogy milyen lesz az adott nap, ebből pedig építhet egy részletesebb napi táplálkozási tervet.

Költségesek az élsportolói extrák

Rengeteg időt és energiabefektetést igényel a test folyamatos kirobbanó formában tartása és állandó figyelése, fel is merült a közönség soraiban, mekkora lehet a pénzbeli ráfordítás egy évben, ami az élsportolói extrákat illeti.

Kopasz Bálint azt válaszolta, neki az étrendjével és az étrend-kiegészítéssel járó plusz költségek körülbelül 5-600 ezer forintot tesznek ki amellett, hogy a dietetikusát a sportszövetség fizeti. Hozzátette, az első időszakban nehéz volt, de amikor már jöttek az eredmények és sikerült szponzorokat találni, sokkal könnyebbé vált finanszíroznia a sportolást.

Szilágyi Áron ugyan nem tud számokkal válaszolni, mivel szerinte a sportolók háttere nagyon összetett (ott vannak a szponzorok, a sportszövetség, a támogatók), és így nehéz forintosítani a ráfordítás összegeit, de hozzátette, hogy ha az ember igazán jó minőséget akar, akkor kénytelen a zsebébe nyúlni és belerakni a saját forrásait is, mert az kevés lehet, amit alaphangon kap a klubtól vagy a szövetségtől.

A Medipredict médiapartnere a Qubit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás