Magyarország is megkezdi a koronavírus-tömegtesztelést

2020.04.28. · tudomány

Reprezentatív minta alapján átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről, valamint az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – közölte kedden a Semmelweis Egyetem.

Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma Magyarországon, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók.

Csaknem 18 ezer fős reprezentatív minta

A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Ennek során a páciens légúti (garat- és orr-) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki – mondta Merkely.

A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek.

Május 1. és 14. között az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre: háziorvosi rendelőkben, járóbeteg-ambulanciákon és szűrőbuszokban várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak az egyetemektől. 

A magyar egyetemek kutatói és orvosai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal megismétlik a járvány lefolyása során, az újabb vizsgálatok között legalább egy hónapnak kell eltelnie. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, értesítést kap az eredményeiről.

A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd annak érdekében, hogy az idősebbeknek vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok – tette hozzá a rektor.

Önkéntes a részvétel

A 14 napig tartó szűréssorozatban összesen mintegy ezer fő vesz részt, orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek, valamint a négy egyetem laboratóriumi hátterének bevonásával valósulhat meg az átfogó vizsgálat.

„A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva levélben és telefonon megkeresnek a munkatársaink –  mondta Merkely Béla. – A vizsgálat nem jár fájdalommal, egy kis kellemetlenség árán pontos képet kaphatunk arról, hogy milyen a lakosság érintettsége, ezzel segítve az ország lakosait és a döntéshozókat a járvány legyőzésében.”

Az új koronavírussal kapcsolatos járványügyi védekezés május elején kezdődő második fázisában a feladat a biztonságos visszatérés feltételeinek, ütemezésének meghatározása úgy, hogy az megbízható elemzéseken és folyamatos nyomon követésen alapuljon. Ez a vizsgálat is azt szolgálja, hogy a gazdaság újraindítása, a korlátozások fokozatos lebontása a második fázisban a kellő megalapozottsággal mehessen végbe.

A vizsgálatot az egyetemek szintjén a klinikai központok elnökei vezetik. A szűrést a Semmelweis Egyetem Budapest, Pest, Nógrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyékben, a Debreceni Egyetem Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyékben, a Szegedi Tudományegyetem Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megyékben és a Pécsi Tudományegyetem Tolna, Baranya, Somogy, Zala, Vas megyékben végzi el. 

Régóta váratott magára a tömeges tesztelés

A járvány kezdete óta a Qubiten megjelent cikkek közül több is szorgalmazta a tömeges, vagy legalábbis a szélesebb körű tesztelést. Ezt sürgette március végén James Stock, a Harvard Egyetem közgazdász professzora is, mondván: mielőtt disztópikus döntéshelyzetekkel kerülünk szembe, legalább legyünk birtokában a tényeknek. Beszámoltunk egy magyar informatikus és közgazdász által kidolgozott pofonegyszerű és olcsó tömegtesztelési megoldásról, és írtunk arról is, hogy a vírustesztekből származó mérési eredmények rendkívül fontosak a kutatóknak a helyes modellezéshez, végső soron a járványgörbe alakításához.

A Qubiten mások mellett Csóka Endre matematikus és biológus szerzőtársa is amellett érvelt, hogy kiterjedt teszteléssel emberi életeket és a gazdaságot is meg lehetne menteni. Legfrissebben, április 27-én a Magyar Tudományos Akadémia sürgette a széles körű koronavírus-tesztelés megkezdését Magyarországon.

Példákat is hoztunk a módszer működésére: Izland például a tömeges tesztelés és nem a szigorú korlátozások módszerét választotta a járvány elleni védekezésre, és úgy tűnik, bejött. Egy kaliforniai megyében és a svájci Genf kantonban antitesteket kimutató, úgynevezett szerológiai tesztekkel végeztek hasonló tömeges szűrést, és bár a kaliforniai vizsgálat eredményét vitatják, mindkét kutatás bőven szolgált tanulságokkal, és arra jutott, hogy eddig a lakosság kevesebb mint 6 százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás

Kapcsolódó cikkek