Magyar kvantum, élő bitcoin, ezüstálom – ez történt a héten a Qubiten

A kiberforradalom alkonya

A globális hatalmat birtokló techcégek elszámoltathatósági rangsorát közölve arra kerestünk választ, hogy megjavítható-e a mára közös erővel elrontott világháló. „Az internet világát az ideálisnak vélt társadalmi berendezkedéshez, az emberi jogokon alapuló demokráciához kellene igazítani” – idézte Rebecca MacKinnonnak, a Corporate Accountability Index Budapestre látogató ötletgazdájának lehetséges válaszát Rácz Johanna. Pár nap múlva a netszabadság egyik első frontharcosát búcsúztattuk. Kénytelen nyugtáztuk, hogy a vadnyugati marhatenyésztőből világhálós véleményvezérré vált John Perry Barlow halálával a kiberforradalom is elbukott

Van-e az űrben benzinkút?

A Qubit fizikusprofesszora, Rockenbauer Antal még azelőtt számolta ki, hogy mennyit is kellene tankolni egy űrhajóba ahhoz, hogy a legközelebbi lakhatónak tetsző bolygót elérjük, hogy Elon Musk kiszuperált sportautója elindult a Marson túlra. A NASA űrutazásainál jóval kevesebb pénzből megépített Falcon Heavy a cégtulaj Tesla Roadsterét állította elliptikus pályára a Nap körül. A tűzpiros verda műszerfalának „Don’t panic” gombja a Galaxis útikalauz stopposoknak című regény legendás poénját idézi, míg az autóhifi által végtelenítve játszott David Bowie nóta a Life on Mars? című örökzöld.

Fotó: Netflix

Vizuálisan erős és kulturális utalásokkal is operál az Altered Carbon Netflix-sorozat. Takeshi Kovacs, a 24. századi testvándorló, az elitkatonából lett magánnyomozó megfilmesített disztópikus képregénytörténetéről Bodnár Zsolt számolt be. Princz Dániel friss közgázhíradója is egyfajta elmecsavar, mivel a múlt heti kiadás cáfolatát hozza, rámutatva ezzel a tudományos diskurzus egyik lényegi vonására. Balázs Zsuzsanna elemzése is a tudomány belvilágát érinti: az akadémiai szféra legfelső régióiban ugyanis, köszöni szépen, él és virul a nőkkel szembeni előítéletesség. A hímsovén attitűd sok tehetséget elrettent a tudósi pályától – legalábbis a cikk alapjául szolgáló kanadai kutatás szerint. 

Kvantumra magyar!

A magyar döntéshozók ugyanakkor biztos nem a gender-problémák megoldását várják a 3,5 milliárd forinttal kistafírozott Nemzeti Kvantumtechnológiai Programtól. Mint cikkünkben írunk róla, a négy éves program célja a hazai kvantumtechnológiai kutatások általános megerősítése mellett egy kvantumtitkosító rendszer fejlesztése és megépítése – amiről jelenleg csak az tudható, hogy még jó lesz valamire. 

Forrás: MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont

A bitcoinról és társairól viszont közismert, hogy fizetni lehet velük és hogy egyik alaptulajdonságuk a tőzsdei hullámvasutazás, de hogy a kriptovaluta volna a legújabb faj a pénz evolúciójában, arra elsőként Mérő László hívja fel a figyelmet a Qubit hasábjain. 

E-sport, téli olimpia és irodalmi szkafanderbuhera

A gamerek önálló ökoszisztémaként is apsztrofálható világába enged betekintést Rádi Gábor, aki az új Quake Championsról írt értékelést, amelyet fejlesztői az e-sport művelőinek is szánnak. A Qubit sportközgazdász szakosztálya a hagyományos sportesemények királykategóriájába tartozó aktuális téli olimpia pénzügyeit vesézi ki a szokott alapossággal. A cikkből kiderül, hogy a dél-koreai Pjongcsangban elkezdődött 23. téli olimpia költségei vetekszenek-e előzőével, amely a putyini rezsim megalomán presztízsberuházása volt. 
Dragomán György újabb sci-fi ékköve az Ezüstálom. Így kezdődik: „Anya azt mondta, egyet se búsuljak, tud ő is buherálni nekem űrhajós ruhát...”

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.

Tarha

Az a helyzet, hogy Iggy Pop közepesen sikerült, feketén beültetett félklónja vagyok, anyám, elmondása szerint, illegálisan jutott hozzám, nagyon nem válogathatott, tizenhét éves kora előtt meg kellett szülnie az első gyerekét, ha nem akart büntetőpályára kerülni.